Äntligen drar säsongen igång för EHF!

EHF anno 2020. Foto: Kent Lundqvist

Herrettan: Handbollsherrarna i Enköpings HF drar äntligen igång en ny tävlingssäsong med bortamatch mot HK Silwing/Troja. idag

– Ah; äntligen! Vi har längtat, medger EHF-tränaren Rickard Bäcklin.

EHF har nu lagt en lång försäsongen bakom sig och går idag in i en ny tävlingssäsong i Herrettan.

– Kanske inte i tid ’per say’ men det har vecka för vecka varit nya styrningar kring hur verksamheten kan, eller får, bedrivas, såklart, tack vare Covid-19, vilket gjort känslan ’lång’. Och våra -01/-02 som ju drabbades enormt (missat finalsteg i USM, och herrlagets kval uppåt), har såklart saknat bollen nåt oerhört. ’Covid-vardagen’ är en ny verklighet som varit tuff att hantera, men som vi också känner har fått till följd att vi fått lära oss vara kreativa, vilket ju är en pluspost, mitt i allt.

Det har inte varit enkelt för EHF att förbereda sig då sporten är en kollisionssport.

– Den första delen av försäsongen var ju samtidigt som den ’akuta’ fasen i världen och vi jobbade länge utan kontakt och med stora avstånd – vilket ju inte är optimalt, eller nära, vår normala verklighet inom handbollen, så det såklart att det påverkade såväl fys-, som bollpass, men gruppen har varit beundransvärt tålmodig och har hela tiden underkastat sig vad vi ställt framför dem i utmaningsväg.

Det har dock funnits tid till annat som är viktigt för utvecklingen av framför allt unga spelare som är på väg uppåt i sin handboll.

– Vi skall inte sticka under stol med att det varit fördelaktigt för oss att få jobba med fysiken mycket; då det varit en stor förbättringspunkt för oss i och med att vi har många unga spelare. Vi har också sett utveckling i den delen, och jobbar vidare med detta även nu under den period där vi äntligen får spela handboll ’på riktigt’ igen, om än under till många delar, en ny anpassad form.

Matchspelandet inför säsongen har förlagds medvetet på bortaplan.

– Vi har medvetet ’stresstestat’ gruppen i match, då vi spelat borta alla matcher, samt förlagt ett läger på bortaplan, för att vänja oss vid resor, och dessutom matchat tufft i form av motstånd uppifrån och/eller mot lag med klara ambitioner om att ta sig uppåt, i seriesystemet.

Det har givit en del svar som kommer att vara tillgodo för EHF.

– Utfallet har, som alltid i träningsmatchande, varit blandat – men mestadels gott, och vi lär oss mer och mer om hur vi kan jobba med en trupp som börjar bli ’senior’ på riktigt – men också att jobba utan/förhålla oss till utmaningen i att ’motorn’ (Anton) lämnat för Västerås i Allsvenskan (där han hittills gjort det väldigt bra, vilket är jättekul att se).

Det har också testats en hel del för att hitta rollerna efter en del tapp av tongivande spelare.

– Vi har testat lite nya roller på vissa spelare för att parerera/justera tappet av Anton, och försökt få grepp om delar i spelet vi (jag och kollega Pierre Gjuraj Grubbström) har tyckt oss kunnat se att ’där kan vi hämta mer/annat’.

EHF ligger bra till i sina förberedelser.

– Vi känner oss väl förberedda och pålästa, och vi investerar mycket tid för planering och analys i staben utanför de kollektiva samlingarna, så kan vi fortsätta ge gruppen rätt verktyg i träningsmiljö för optimering av prestation i match, tror vi oss kunna svara upp mot de allra flesta av motstånd i serien, så får vi hålla oss skadefria och kan öppna serien positivt (vi har bra värdemätning var vi står i första 3 omgångarna, mot förväntade topplag), ger vi oss själva en god chans till att få ett bra utfall över helåret.

Ambitionerna inför kommande säsong är höga både på laget och ledare/tränare.

– Jag och Pierre (Grubbström) har höga krav och ambitioner på oss själva, trivs bra ihop och kompletterar varann med våra olikheter, och vi tycker oss ha en trupp som har många spännande ingredienser, och som även den är beredd att jobba hårt för resultat och prestation. Med spelande tränare Gustav (Odeheim) i ekvationen, samt att vi har en aktiv sportchef, och till sist fick på plats en kanonlösning i lagledarrollen, så ska inte det utanför planen behöva vara någon ’huvudvärk’ för spelarna, åtminstone.

EHF vill fortsatt vara vinnare.

– Vi spelar varje match för att försöka vinna den, det är inget vi hymlar med. Men mycket ska stämma, och det ska bli oerhört spännande att se var det kan ta oss, och inspirerande känns det med många som krigar om tid, och kommer utvecklas mycket under året, bland spelarna. Förhoppningsvis får vi också fylla Idrottshuset med vår fantastiska publik snart igen. Ingen vet ju om/när, men vore det inte häftigt med en ny kvalfest, eller bättre, framåt mars/april sen, när många längtat så länge?

Matchstart: Silwing vs EHF 16:00 i Högdalshallen.

Lämna ett svar