Äntligen seger för FBK dam!

Elvina Klaman två mål i premiären. Foto: Kent Lundqvist

Fanna BK som inte vunnit en tävlingsmatch sedan 11/8-2018 svarade för en gedigen premiär och vann hemma mot Rosersbergs/Sigtuna IF FK.

Det var ett påslaget FBK som från minut 1 var etta i alla situationer och får också bra betalt. Redan i den 4:e matchminuten så kommer 1-0. Det är Maja Olsson som tar sig i läge, men får bara en halvträff på bollen som lyckosamt letar sig fram till Elvina Klaman och då ringer det.

Foto: Kent Lundqvist

Det stannar inte där. Bara minuter senare så får FBK en vänsterhörna som Olsson slår riktigt bra och framför mål så forcerar Sandra Åkerman in 2-0 på en målvaktsretur.

Foto: Kent Lundqvist

– Precis den start vi önskat och hoppats på, konstaterade FBK-tränaren Henrik Norell.

Efter målet så trycker FBK på för mer och det skapas massor av chanser att stänga matchen tidigt. Den bästa har Olsson som snyggt frispelas av hemmalagets duktige mittback Louise Welén, men gästerna målvakt – Ellinor Lantz räddar förtjänstfullt.

Foto: Kent Lundqvist

Man kan säga att efter den chansen så mattas FBK och man åker på en släng av övermod. Det kostar med 25 minuter spelat. En snabb omställning och det är från ingenstans helt plötsligt ”bara” 2-1 efter mål av Anny Larsson.

Foto: Kent Lundqvist

Avslutningen av halvleken går till hemmalaget som absolut ligger närmast ett mål. I den 35:e minuten så har FBK en dubbelchans efter en bra slagen vänsterhörna av Olsson där Mathilda Sojé avslutar men Lantz räddar och returen trycker Klaman utanför. Precis innan halvtidsvilan serverar Sojé Olsson en bra chans, men Lantz räddar sitt lag från stora siffror med ett bra målvaktsspel.

Foto: Kent Lundqvist

– Vi mattas en aning här i slutet av den första halvleken och tappar lite av tålamodet, men i det stora hela är det bra, menar Norell.

I den andra halvleken så är det fortsatt samma matchbild, men nu har FBK svårare att hitta fram till de klara lägena. Det skapas dock ett par som i den 52:a minuten när Olsson slår en bra boll i djupet på Klaman, men Lantz står i vägen – igen.

Foto: Kent Lundqvist

Gästerna får mer att säga till om i den här halvleken och med knappa timmen spelad av matchen är det nära – mycket nära en kvittering. En bra slagen frispark hittar fram, men hemmalagets vänsterback – Emma Lavén rensar på mållinjen.

Foto: Kent Lundqvist

Matchen står och väger när Klaman kliver fram och avgör matchen till hemmalagets favör när hon fastställer slutresultatet till 3-1 med 9 minuter kvar att spela. Hon tar mark utanför offensiv box och med ett välplacerat avslut rullar hon iskallt och bokstavligen in 3-1 bakom Lantz.

Foto: Kent Lundqvist

– Riktigt kul att ta 3 poäng i första matchen. Tycker vi spelade bra för det mesta även om värmen gjorde det tungt. Kul att få göra mål också, säger tvåmålsskytten Elvina Klaman.

– Det var så skönt att vinna den här matchen och premiären. Det var mycket nerver inför och det syntes tycker jag stundtals i spelet. Vi får några dippar och det har med orken att göra, där har vi kvar att göra. Annars är jag jättenöjd med att vi slår ett så bra lag som Rosersberg, avslutar FBK-tränaren.

Fanna BK – Rosersberg/Sigtuna IF FK 3-1 (2-1)

Målen, 1-0 (4) Elvina Klaman, 2-0 (6) Sandra Åkerman, 2-1 (25) Anny Larsson, 3-1 (81) Elvina Klaman.

Spelarbetyg FBK:


Elvina Klaman


Maja Olsson


Louise Welén

Lämna ett svar