Eftersnack!

Att bryta mönster kan vara både lyckosamt och smärtsamt vilket i denna omgång blev till lärdom för några av lagen.

Jag uppskattar verkligen synpunkter och dialoger runt vårt arbete på lokalsport och att det finns olika åsikter om matcher, upplevelser mm… Det är som det skall och jag har den största respekt för att man tycker och upplever olika, man behöver inte tycka samma.

Damer div.1:


Efter den trista starten av Damettan med förlust borta mot Bele Barkarby studsade ESK tillbaka och vann hemmapremiären mot Hille IF. Det såg dock mycket trevande ut i den första halvleken som får tillskrivas nervositet och krampaktigt uppträdande. Bra agerat på bänken i halvtid gav dock önskad effekt och ESK dominerad den andra halvleken med ett bra organiserat spel.

Det står redan nu klart att Elvira Gustafsson kommer att bli MVP för laget denna säsong. En fullständig briljans i spelet och agerandet ihop med laget är lysande. Spännande byten också i matchen som lovar gott inför fortsättningen. Nyförvärven Josefin Sundström & Frida Rastas kommer in i andra halvlek och visar att de vill vara med i framtida startelvor. Båda har dock en bit kvar gällande den fysiska statusen för 90 minuter. Glädjande också att Stephanie Paramio redan har 60 minuter i kroppen, med fullt laddat batteri kommer hon vara en nyttospelare för ESK.

Övrigt i Serien: Ganska väntade resultat överlag, men att BK 30 skulle skrota Bele med 5-2 var för mig en smula överraskande. Värt att notera var att alla mål gjordes innan det var 37 minuter spelat!

Nu väntar en tuff bortamatch för ESK på lördag borta mot obesegrade Bollstanäs SK 14:00 på Bollstanäs IP.

Herrtvåan:

ESK fick med sig en smärtsam lärpeng från Tibblevallen och mötet med svårspelade Täby. Det vi kan konstatera på den här nivån är: gör man 3 mål skall man vinna, leder man med 3-1 med fyra minuter kvar att spela av ordinarie matchtid skall man vinna. Inget av detta infriades när matchen var över.

Orsak och verkan kan diskuteras, men min åsikt är att tränare Martin Andersson gjorde något han inte brukar och inte står för i sin ledarstil – tror jag mig veta. För det fick man betala ett högt pris.

Att göra så många byten när laget vant sig med att det kan bli något byte i matchen är mycket – mycket förvånande. Att det blev oro och kaosartat var föga överraskande för mig.

Har man jobbat in en modell som bevisligen är framgångsrik så skall man väl hålla sig till den och inte falla in i ett ”alla skall spela” träsk?

Visst det kan tänkas att en del spelare såg lite trötta ut, men ”som sagts tidigare” ett byte i ledning skapar oro och en acklimatiseringstid som kan komma att kosta och det gjorde det i denna match med bitter eftersmak – salt sill & vaniljsås.

Övrigt i serien:
Det var ett resultat som verkligen stack ut i denna omgång. Tabellettan Karlberg mosade Skiljebo SK på hemmaplan med 5-1 (1-1) trots att man redan i den 4:e matchminuten kom under med 0-1. Ett rörigt resultat som behöver rättas: Kvarnsvedens SK vs IFK Stocksund som rapporteras 2-3 men slutade 2-4 enligt matchrapporteringens flöde, eller? Nykomlingen – Kungsängen fortsatt obesegrade efter 3 omgångar!

Nu väntar hemmamatch igen och då hemma mot obesegrade tabellettan Karlbergs BK på lördag på Enavallen 14:00.

Herrtrean:

Fanna BK följde upp segern i premiären hemma mot IFK Österåker med att även vinna i den andra omgången mot ett svårspelat Märsta IK på bortaplan. Det var ingen höjdarmatch, men den lovade gott för fortsättningen. Det har inför säsongen talats väldigt mycket om den offensiva kraft som finns i laget och det med all rätt för så är det. I den här matchen tycker jag dock att det som fäller avgörandet är spelet utan boll.

FBK spelade ett bra försvarsspel över hela banan som stängde ned det mesta av hemmalagets offensiva försök där man vann boll gång efter annan högt upp i banan och kunde ställa om och hota. Det som däremot lämnade en hel del att önska var att man inte straffade MIK hårdare med att göra fler mål.

Nu väntar en riktigt tuff utmaning i nästa omgång med hemmamatch mot obesegrade BKV Norrtälje 15:00 på Fanna IP.

Herrfyran:

HFF svarade för en bra match i andra omgången då man bortabesegrade Procyon BK med klara 4-1. Det var lite trevande innan väckarklockan ringde – PBK gjorde 1-0, men sedan satte Danilo Show igång. 3 mål och en assist på dryga 20 minuter är precis vad HFF behöver för att vara ett topplag. Han kommer att bli en framgångsfaktor och att göra ett äkta hattrick var inte första gången, men ändå var det så för Danilo.

– Jag har gjort hattrick förut men aldrig på 10 minuter. Jag har inte gjort ett hattrick i serien när det gäller senior fotboll, bara i junior fotboll. Det var en riktigt skön känsla både för mitt självförtroende och för laget efter som att vi låg under med 0-1, sen kom de tre målen ganska snabbt och då började vi spela med självförtroende.

Varför vinner ni tycker du?

– Vi vinner matchen tack vare att vi spelade bättre, skapade mer chanser och att vi är ett bättre fotbollslag samt mer spelskickliga, men det kom först i andra halvlek. Första halvlek var jämn, vi skapade inte så mycket, inte dom heller. Men i andra halvlek tog vi över tycker jag, även fast dom fick in första målet så är vi bättre, avslutar Danilo Al-Saed.

Nästa uppgift är på fredag för HFF och är en tidig seriefinal om jag får tippa. Det är Uppsala-Kurd FK som kommer på besök 19:00 på Konstgräset i Bålsta.

Herrfemman:

Som vanligt en serie med många lokala lag. Fanna BK 2 och Håbo FF 2 lämnar vi då vi fokuserar på representationslagen (läs ovan). Södra Trögds IK, SK Elvan och Syrianska FF framfart analyseras här.

Syrianska FF har fått en svajig start på säsongen med en förlust i premiären och en vinst i andra omgången. 1-2 förlusten borta mot Tierp var en missräkning mot ett mediokert lag som SFF normalt skall vinna över varje dag i veckan. Förra säsongen avslutade SFF säsongen med att spela 4-4 borta mot Börje SK och denna säsong startade man hemmasäsongen med att spela mot just mot BSK. Det såg länge ut som att man skulle få inkassera sin andra raka förlust. 0-2 efter 45 spelade minuter. Laget samlade sig dock och kunde med ett långt bättre organiserat spel vända på steken och vinna med 4-2. Nu gäller det att snabbt hitta ett 90 minuters spel, om man vill vara med på den övre halvan av serien.

Södra Trögds IK fick en vaniljstart på säsongen då man premiärspelade hemma mot ett ungt Håbo FF. Det var egentligen bara match i 40 minuter, sedan var det STIK som dominerade stort och vann med klara och i underkant 3-0. Det fanns egentligen inte så mycket mer att glädjas åt än just seger för spelet var inte av någon vidare klass. I andra omgången så var det dags för ett nytt derby och nu mot nästa andralag – Fanna BK.

Matchen kvitterade ut att båda dessa lag kommer att vara högt upp på den övre halvan i serien om man spelar som man gjorde i detta derby. Trögden som håller på att bygga en ny spelidé fick det att stämma ganska bra även om tränare Alexander Pettersson tyckte det saknades en hel del. Det var svårt att hitta fram i den sista tredjedelen, men gosse vilken defensiv ni mötte. Kan inte tro att det kommer att finnas något eller några lag i serien som är så bra som FBK. Trögden var absolut värda poäng i den här matchen och kan man hålla i det här fina spelet så kommer det att bli en kul säsong, men då gäller det att alla dessa spelarna är med också.

SK Elvan startade säsongen med att ta en onödig torsk i premiären borta mot Börje SK. Det var en svag och feg första halvlek som fällde avgörandet. Elvan kom tillbaka från 0-2 och ställde en ärlig fråga, men föll onödigt med 2-3. I den andra omgången så ställdes Elvan borta mot Vaksala SK 2 och nu var man på tå från start och kunde också skaffa sig en tillsynes säker 3-0 ledning ganska tidigt. Tappade sedan greppet om matchen och händelserna vilket bjöd in VSK i matchen igen. Håller dock undan med mycket hjärta och vinst med 3-2 på bortaplan är alltid bra. Samma som Syrianska gäller här, hitta 90 minuters spelet och man kan hota de flesta lagen i serien.

Simma Lugnt!


Anders Löfgren

Lämna ett svar