ESK och FBK blåsta på pengar!

I dessa Coronatider är det svårt för klubbarna ekonomiskt och nu kom nästa smäll för herrarna i ESK och Fanna BK.

En stor del av ekonomin för fotbollsklubbarna i landet kommer från supportrarna och då via entrépengen och försäljning runt matcherna. Så även för herrarna i ESK och FBK.

Nu i dessa tider så fanns chansen att kompensera det väntade tappet då man pga. av Corona spelar med tomma läktare med att sända live.

Både ESK och FBK har samlat kraft och planerat livesändningar både på hemma och bortamatcher för att kunna erbjuda sin publik att se matcherna ändå, och på så sätt även få in en liten del av de förlorade intäkterna.

Nu står det klart att man är blåsta på de pengarna. Svenskafotbollsförbundet har nämligen, utan att informera berörda klubbar, sålt rättigheterna. Mittmedia, NTM (där EP & UNT ingår), Skånska Dagbladet, Stampen och Gota Media har exklusivt förvärvat sändningsrättigheten för division II och III herr samt division I dam – för de tre kommande åren.

Det finns inget i avtalet som säger att klubbarna kommer komma tillgodo gällande några pengar alls från det skrivna avtalet.

– Ersättningen ligger i att SvFF och förening får nyttja den produktion som görs av lokalmedia genom att tex använda klipp i efterhand, säger Svenska Fotbollförbundets Camilla Lindgren som jobbar med mediarättigheter.

Men hur påverkar avtalet respektive klubb? De skall ju sända sina egna matcher och då är ju frågan om de fortsatt får det enligt detta kontrakt?

– Rättigheterna tillhör SvFF och rättigheter till de matcher som lokalmedia inte sänder faller tillbaka till SvFF. För dessa matcher kan förening ansöka om tillstånd att sända.

I klartext betyder detta! Om EP bestämmer att livesända någon ESK eller FBK match direkt på plats så får inte klubbarna själva sända och blir inte ekonomiskt ersatta för detta.

– Vi ser över andra alternativ för intäktsmöjligheter för föreningarna just nu men har inget konkret klart ännu, säger Lindgren

Det är såklart inte uppåt i vare sig ESK eller FBK.

– Det ska verkligen bli intressant att följa detta. De kapar ju av en inkomstkälla för oss i dessa tider och det känns verkligen inte bra. Sedan att man bara får sända sina hemmamatcher. Vad hade de gjort om man skulle få sända även bortamatcherna så de egna supportrarna kunde se matchen på sin egen sida, frågar sig Pelle Johansson som är ordförande i ESK. Att vi inte fått någon information om det här från förbundet är inte bra. Vi har nu skrivit ett brev till SvFF och vill ha svar.

– Snacka om att döda typ den enda inkomstkälla vi har på hemmaplan, säger FBKs Fredrik Johansson kort och gott.

Det skall sägas att ESK har ansökt om att få sända sin hemmapremiär nu på söndag 14:00 mot Enskede IK och fått klartecken. FBK får inte sända sin premiär borta mot GUSK då UNT valt att sända den matchen.

Lämna ett svar