ESK tog dåligt betalt.

Det grinade illa för ESK. Foto: Kent Lundqvist

ESK Hockey stod upp bra och gjorde en spelmässigt jämn playoffmatch hemma mot småländska Vimmerby HC, men effektiviteten var inte på plats och det fällde hemmalaget.

– Vi gör mycket som är bra ikväll och skapar minst lika många chanser som ett spelskickligt VHC, men tyvärr så gör vi inte målen som behövs, medger ESK-tränaren Johan Jonsson.

ESK tog ganska omgående initiativet i matchen och har redan efter 2,17 spelat matchen första heta chans då Jesper Sojé hittar en fristående Eric Berkerud framför mål, men gästernas burväktare – Tomas Rydén gör en strålande räddning.

Foto: Kent Lundqvist

Minuten senare var det för Adam Lidström som har ett vasst avslut som tvingar Rydén till en ny bra räddning och omgående så har Tobias Smids en bra chans som Rydén räddar.

Foto: Kent Lundqvist

Gästande VHC har svåra problem att hitta vettiga ut & ingångar i spelet med puck och vid offensiv blå spelar gästerna med ett högt risktagande som så när renderar i ett par spelvändningar för ESK.

Foto: Kent Lundqvist

Ett par avslut kommer gästerna dock till, men då i svåra och trånga lägen som egentligen inte påtvingar hemmalagets keeper – Simon S:t Syr några avancerade rörelser mellan stolparna.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle komma en jättechans för VHC att ta ledningen med 12:55 spelat. I Powerplay så får backen Pontus Näsén öppet mål, men avslutet seglar över.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dock ge gästerna ett offensivt påslag i matchen och även ett ledningsmål. Tyvärr får man väl tillskriva 0-1 som ett riktig målvaktstavla då gästernas Oliver Kempainen slänger iväg en myra från svag vinkel och pucken hittar in i mål bakom S:t Cyr.

Foto: Kent Lundqvist

ESK avslutar perioden starkt och vaskar fram ytterligare målchanser. Oscar Skiöld hittar Niklas Rigelius som i bra läge skjuter över och Ludvig Wallin samt Robin Nilsson har varsitt bra avslut som mycket väl kunde resulterat.

Foto: Kent Lundqvist

– En bra period som vi i stora delar för, men olyckligt att vi släpper in 0-1 och är i underläge, menar ESK-tränaren.

Hemmalaget får starta mellanakten med Fredrik Lundin på botbänken och det skulle komma att bli kostsamt. Med 1 sekund kvar av utvisningen kunde Hampus Harlestam raka in 0-2 i öppen kasse.

Foto: Kent Lundqvist

En olycka kommer sällan ensam och så även nu. Slarv i egen zon bäddar för 0-3 där Pontus Johansson är sista på pucken.

Foto: Kent Lundqvist

ESK i brygga, men släpper axlarna och reducerar omgående efter bra spel. Det är Mattias Johansson som petar in 1-3 i öppet mål efter bra förarbete av Skiöld och Niklas Rigelius.

Foto: Kent Lundqvist

När ESK direkt också jobbar fram en utvisning på gästernas Alexander Henriksson ger hemmapubliken vittring. Det skulle dock sluta illa! Hemmalaget blir stressat i egen zon och in en kamp vid sargen kastar en olycklig Berkerud iväg pucken som studsar på egen målbur och friställer Anton Carlsson som visar hur enkelt det kan vara att sätta en målchans när han vispar upp pucken i taket till 1-4.

Foto: Kent Lundqvist

Efter målet så går ESK framåt igen och får tryck på gästerna som tvingas till att ta en timeout med dryga 13 minuter spelat.

– Känslan är att vi har dem i ordentlig gungning i det skedet av matchen och vi får ju också utdelning kort därefter, konstaterar ESK-tränaren.

Det är Oscar Skiöld som får ett friläge och överlistar Rydén med ett mycket bra avslut som resulterar i reducering 2-4.

Foto: Kent Lundqvist

ESK har avslutningsvis också bud på mer innan perioden är slut där både Daniel Andersson och Skiöld har varsin het chans, men 2-4 står sig in i periodvilan.

Foto: Kent Lundqvist

– Det studsar inte vår väg ett tag i perioden och det gör att vi trots bra spel i långa stunder är i underläge, men vi har ett gott hopp inför den tredje perioden, berättar ESK-tränaren.

Det kom också ett snabbt svar på den hetta som ESK visade inledningsvis av den tredje perioden. Ett bra uppsatt spel offensivt gav Wilmer Lindblad avslutsläge och nu studsade pucken hemmalagets väg via en defensiv klubba i mål till 3-4 och det var match igen.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dock komma en omgående replik från gästerna. ESK hittar inte position i egen zon där en av hemmalagets backar dessutom ramlar i känsligt läge så kan Harlestam vispa in 3-5 och det var uppförsbacke igen för hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

ESK jagar förnyad kontakt och skapar tre heta målchanser ganska omgående, men istället så gör Pontus Johansson ett tillsynes billigt 3-6 mål och matchen var över. Innan slutsignalen så fastställer också Saku Salminen slutresultatet till 3-7.

Foto: Kent Lundqvist

– Typisk första playoffmatch. I vissa lägen var vi alldeles för stressade. Men ju längre matchen gick, desto stabilare spelade vi, säger Vimmerby-tränaren Phillipe Horsky till Hockeyettan efter matchen.

– Det är små marginaler som avgör den här matchen, men det är bara rond 1 och vi kommer tillbaka, summerar ESK-tränaren Johan Jonsson.

Enköpings SK – Vimmerby HC 3-7 (0-1,2-3,1-3)

Skott: 36-30 (11-12,12-8,13-10)

Mål,

Period 1: 0-1 (15:13) Oliver Kempainen.
Period 2: 0-2 (21:16) Hampus Harlestam, 0-3 (23:50) Pontus Johansson, 1-3 (24:18) Mattias Johansson, 1-4 (26:21) Anton Carlsson, 2-4 (36:01) Oscar Skiöld.
period 3: 3-4 (41:33) Wilmer Lindblad, 3-5 (43:14) Hampus Harlestam, 3-6 (47:17) Pontus Johansson, 3-7 (50:01) Saku Salminen.

Utvisningsminuter, ESK: 4 min. VHC : 8 min.

Publik: 502.

Spelarbetyg, ESK:


Oscar Skiöld


Nicklas Rigelius


Robin Nilsson

PO 1 Match 2 spelas fredag 1/3 19:00 i Vimmerby Ishall.
PO 1 Match 3 spelas lördag 2/3 16:00 i Vimmerby Ishall

Övriga resultat i PO 1:
Piteå – Teg 1-0 (5-6 str)
Hudiksvall – Köping 0-1 (1-2)
Troja/Ljungby – Hanhals 1-0 (3-1)
Väsby – Forshaga 0-1 (4-5 str)
Huddinge – Kalmar 0-1 (2-4)
Kalix – Segeltorp 0-1 (0-2)
Visby Roma – Mariestad 0-1 (0-4)

Lag klara för PO2:
Kristianstads IK, Tranås AIF, Östersunds IK, Borlänge HF.

Lag klara för PO3:
Bodens HF och Kallinge-Ronneby IF

Lämna ett svar