FBK dam vann poäng – ”känns som en seger”

Elvina Klaman & Maja Olsson målskyttar mot TIF. Foto: Kent Lundqvist

Fanna BK svarade för en riktigt vass insats och vann poäng i hemmamatchen mot ett bra och obesegrat Tierps IF i Damtrean.

Det kom att bli en programenligt tuff och svårt uppgift för FBK hemma mot ett bra spelande TIF. Det var gästerna som omgående tog ett fast grepp om matchen och rullade boll bra, men det kom inget ur det hela.

Foto: Kent Lundqvist

FBK spelade lågt och gick på kontringar och det var mycket lyckosamt för i den 14:e matchminuten så hittar Linn Taxén fram med en bra boll i djupet på en framsprintande Elvina Klaman som vinner kampen med gästernas målvakt – Greta Söderberg och petar in 1-0.

Matchen blir konstant där TIF är mer eller mindre långtidsparkerade på offensiv planhalva mot ett FBK som får slita för att freda sin box och det gör hemmalaget bra.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dock inte hålla hela vägen in i halvtidsvilan då TIF i den 38:e minuten lyckas kvittera. Det är efter en frispark som bollen landar hos Eva Thomsson som förlänger till en fristående Mimmi Sundbom och hon trycker in 1-1.

Foto: Kent Lundqvist

– En ganska väntad matchbild där vi valde att spela lågt, men det kanske blev lite väl lågt, menar FBK-tränaren Henrik Norell.

Den andra halvleken blir precis som den första, 80-20 i bollinnehav med fördel till gästerna.

Foto: Kent Lundqvist

Men den första heta chansen skapar hemmalaget då Louise Görling (matchens lirare) hittar Maja Olsson i djupet där hon bryter in från vänsterkanten, men avslutet räddas av Söderberg.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så börjar TIF att skapa heta chanser. Ett jätteläge för Julia Blomkvist i boxen där avslutet går över. Minuten senare så kommer en snöplig händelse som renderar i att domare – Emil Mehic pekar på straffpunkten för hands. Den straffen slår Linnea Evertsson i mål till 1-2, men det är jättenära att hemmamålvakten – Sofia Söderberg räddar.

Foto: Kent Lundqvist

Det är efter det fortsatt massor av boll för TIF som också skapar en del nästanchanser, men FBK klara det defensiva med bravur. Det offensiva spelet ser dock inte så roligt ut och känslan är hemmalaget aldrig skall orka lyfta och vaska fram en kvittering.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dok komma en chans med fyra minuter kvar att spela av matchen. FBK får en frispark på offensiv planhalva med 40-50 meter till mål. Louise Welén hoppar över och Maja Olsson får på en projektil som letar sig i mål precis under ribban till 2-2.

Foto: Kent Lundqvist

TIF trycker sedan på under den sista delen för ett avgörande, men FBK står upp och vinner en poäng.

Foto: Kent Lundqvist

– Ja det här känns som en seger där laget verkligen står upp i 90 minuter, jag är så stolt över vad dem gör som ett lag idag. Visst TIF har det mesta av spelet och bollinnehavet, men jag tycker ändå att vi inte släpper till så mycket heta chanser. Vi har en del kvar att jobba med vad det gäller att ge oss själva mer tid i spelet med boll, avslutar FBK-tränaren.

Fanna BK – Tierps IF 2-2 (1-1)

Målen, 1-0 (14) Elvina Klaman, 1-1 (38) Mimmi Sundbom, 1-2 (61) Linnea Evertsson, 2-2 (86) Maja Olsson.

Varningar: 0-1
Publik: 55

Spelarbetyg FBK:


Louise Görling


Maja Olsson


Amanda Westerberg

Lämna ett svar