Håbo FF imponerade i gruppfinalen!

Bild: Privat

Damerna i Håbo FF svarade för en imponerande insats i gruppfinalen av Upplandscupen borta mot favoriten Vaksala SK.

– Vi pratade, inför matchen, om det att det är en helt ny match, nya förutsättningar och vi kommer bättre förberedda än vårt förra möte (träningsmatch innan matchförbudet i våras) som blev ett stort nederlag, berättar HFF-tränaren Jonny Atterlöf.

Ett grymt taggat Håbo FF överraskade Vaksala rejält.
HFF visar klass direkt på avspark, några snabba korta passningar senare hittar laget ytor framför hemmalagets backlinje. Ett instick till Victoria Kjöraas tar ett bra avslut där VSKs duktiga målvakt – Fanny Berghult tippar bollen åt sidan, men först på returen håller sig 14-åriga Wilma Fjäll framme och rakar in bollen till 0-1 redan efter 30 sekunder efter en hård kamp med backen Alva Hedberger, som också blir varnad i situationen, .

– Vi fortsätter spela fokuserat och disciplinerat. De få stunder VSK kontrollerar boll stänger vi av ytorna precis som vi pratat om.

Under den fem minuters period som Vaksala lyckas flytta upp spelet högre upp i plan och får lite tryck på HFF vaskar hemmalaget fram en hörna.

– Efter en tilltrasslad situation mitt framför vårt mål, där vi inte lyckas rensa bort bollen, petar de in kvitteringen till 1-1.

HFF tar sedan över kommandot igen och missar totalt hela tre frilägen i första halvlek mot en storspelande Berghult i hemmalagets mål.

– Absolut ingen svag insats från våra två otroligt vassa forwards i Therese Akmar och Victoria Kjöraas, utan stort målvaktsspel.

Det skulle till slut ge resultat. Efter en hörna i den 35:e minuten jobbar HFF tillbaka bollen och Kjöraas trär in 1-2 i burgaveln. Gästerna fortsätter under återstoden av första halvleken att vara det betydligt bättre laget och skapar flera farliga chanser och i slutskedet så kommer Kjöraas återigen loss ytterligare en gång efter många fina Target uppspel till Akmar och placerar in 1-3 innan lagen går till halvtidsvila.

– Med tanke på både bollinnehav och skapade lägen borde vi kanske t.o.m. haft ledningen med något mål till.

Andra halvlek har en helt annan karaktär. Om hårtorken åkte fram i VSK omklädningsrum låter vi vara osagt, men hemmalaget blir nu det spelförande laget och skapar betydligt mer än i första. Dock initialt inte alltför många farliga lägen och de få gånger de kommer igenom så missar de oprovocerat eller så storspelar HFF-keepern Matilda Gejhammar.

– Vi är långt ifrån den matchbild vi hade i våras och skapar själva både hörnor, frilägen och vassa skott. Men som i första så är det hemmalagets målvakt som håller dom kvar i matchen. Som HFF-tränare så känns det som ”redan” efter 10 minuter av andra då VSK reducering till 2-3 kommer. Vi väljer då att försöka återta det psykologiska övertaget genom att utnyttja vår bonusstraff, två minuter senare skickar dagens kärnkraftverk, pannben tillika lagkapten – Emma Widström in bollen otagbart till 2-4 från 11 meter.

HFF har nu sin bästa period i andra halvlek där spelet jämnas ut, men mattas successivt då det stora delar av matchen var i ett riktigt högt tempo.

– Ett div.2-tempo vi långt ifrån är vana vid.

Matilda fortsätter storspela i målet och alla tjejer sliter verkligen för varandra i HFF. Givetvis blir misstagen tätare och grövre då tröttheten smyger sig och då kommer också nästa svettiga reducering till 3-4 med fem minuter kvar att spela av gruppfinalen.

– Vi vet att de behöver göra ytterligare två mål för att ta gruppsegern i från oss då vi har bättre målskillnad, men några rockader för att nu enbart spela på resultat och att stoppa deras vassaste spelare på vänsterkanten blir lyckosamt. Dessutom ett skifte i spelsystem som gör att vi stänger också den centrala ytan som Vaksala annars är så duktiga att hitta in raka boll på.

Det blir ändå darrigt och nervöst under de sista minuterna, men HFF svarar för en imponerande insats och kan inkassera en välförtjänt gruppseger i Cupen.

– Det blir aldrig nervöst på slutet då VSK blir alltmer stressade och slår bort bollar. Som rödtröjad HFF:are var man glad att det från Årsta IP är nära till Akademiska och hjärtstartare 🙂. Idag finns inga enskilda hjältar. Det röda ”LAGET” skördade denna vinst och en kollektiv insats jag sällan skådat. Första halvleken är det bästa jag sett tjejerna prestera någonsin! Jag somnar leende och vaknar med samma leende i morgon, avslutade en nöjd HFF-tränare.

Vaksala SK – Håbo FF 3-4 (1-3)

Målen: 0-1 (1) Wilma Fjäll, 1-1 (23) Maria Onsbjer, 1-2 (35) Viktoria Kjöraas, 1-3 (44) Viktoria Kjöraas, 2-3 (54) Sofia Takamäki, 2-4 (56) Emma Widström, 3-4 (84) Esther Nygren.

Varningar: 1-0
Publik: 30

Lämna ett svar