Ny kvalrysare i Idrottshuset!

Max Österman & EHF i vild glädje när vändningen var ett faktum. Foto: Kent Lundqvist

Enköpings HF svarade för en magisk vändning hemma mot Kungsängens SK i den första matchen i slutkvalet.

Det blev en trevande inledning på matchen där Filip Tapper öppnar målskyttet med 2,04 spelat. Därefter har EHF greppet, men missar två frilägen i kontringsspelet. Det är dock helt jämnt med 5 minuter spelat då det står 2-2.

Foto: Kent Lundqvist

EHF fortsätter att driva matchen och det är i det här läget bara gästernas Oskar Eriksson som håller matchen jämn med bra skytte. Allt annat tar hemmamålvakten Hampus Wallin som storspelar under den första halvleken där han bland annat vid ställningen 4-3 tar en straff och även returen.

Foto: Kent Lundqvist

Med 10 minuter spelat är det ledning 6-4 för hemmalaget och det med mersmak. Det är en tvåbollars ledning som står sig fem minuter senare trots att KSK spelat 6 mot 5 i två minuter. Gästerna har i detta läge det kämpigt mot ett bra EHF.

Foto: Kent Lundqvist

Där och då så kommer en sekvens som är mindre bra av EHF samtidigt som KSK får bättre ordning på det offensiva spelet och börjar bli skarpa i skyttet. Gästerna vänder då på matchen och är i ledning med 9-8 då 17,45 är spelat och EHF tar en timeout.

Foto: Kent Lundqvist

Bra svar på den och 2-0 för EHF och ny ledning med 10-9 som blir 10-10 med 10 minuter kvar att spela av halvleken. EHF tappar spelet igen under den sekvensen av halvleken där man blir låga defensivt och naiva i det offensiva vilket ger halvtidsledning för gästerna med 15-12.

Foto: Kent Lundqvist

Inledningen av den andra halvleken handlar mest om att lagen byter mål med varandra under de inledande fem minuterna vilket ger 15-18.

Foto: Kent Lundqvist

Nu får KSK flyt i spelet och spelar ut sitt register och det kostar för hemmalaget som får kriga för varje centimeter på planen, men det hjälper inte mycket. När det är spelat knappa 15 minuter är det ledning med hela 26-19 för KSK och det ser nattsvart ut för hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

EHF kliver nu ut med ett mer utgrupperat försvarsspel och Anton Lindblom kliver in i handlingen på allvar och visar vilken stor lirare och skytt han är.

Foto: Kent Lundqvist

Han ligger bakom en sällan skådad upphämtning då EHF gör 10-2 på KSK under nästkommande 13,13 minuter. Han själv svarar för 4 mål och ligger bakom 6 mål när EHF tar ledningen med 29-28 och 2,47 kvar att spela av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle bli en riktig rysare hela vägen in i mål. Med 1,09 kvar och fortsatt 29-28 så tar hemmalaget en timeout.

Foto: Kent Lundqvist

Man sätter upp ett spel och bollen till Mattias Johansson som förtjänstfullt bryter mönstret och får fritt fram på vänsterkanten där han kyligt flippar in 30-28 över gästernas målvakt – Karl Kvarnefalk med 58 sekunder kvar att spela.

Foto: Kent Lundqvist

KSK reducerar förvisso omgående men EHF är kalla i sista anfallet och kan hålla undan och vinna den så viktiga förstamatchen i detta slutkval i bäst av tre matcher.

Foto: Kent Lundqvist

– En otrolig moral att komma tillbaka som killarna gör här i andra halvlek och det bekräftar återigen att dem har förmågan att höja sig när andra viker sig, vinnare är dem hela högen. Vi får en dipp i varje halvlek där vi blir naiva offensivt och det kostar mål mot ett KSK som då är resolutare och smartare, säger EHF-tränaren Anders Skogäng efter slutsignalen.

Matchens lirare är återigen Anton Lindberg (11 mål & grym defensivt) som ser optimistiskt på fortsättningen av kvalserien.

Foto: Kent Lundqvist

– Vi visar återigen kyla och tror på det vi gör, det avgör den här matchen. Det finns såklart saker vi kan göra bättre, men kan vi hålla den här nivån i 60 minuter som vi avslutar sista kvarten så har vi chansen.

I KSK lägret var det såklart inte lika glada miner efter att ha tappat matchen som de gjorde.

Foto: Kent Lundqvist

– Självklart är vi ruskigt besvikna. Jag tycker det är vår match. Och ja vi har den, och ger bort den. Och det får man inte göra mot skickliga lag som detta, det suger de åt sig som svampar och växer av… Jag kan inte riktigt sätta fingret i detalj på vad som blir fel, men en klar missräkning är det att anfallsspelet låser sig så pass som det gör trots att vi hade pratat om allt som behövde hanteras, och hade en plan för varje del av det, berättar KSK-tränaren Rickard Bäcklin som fortsätter:

– Deras 5-1 med ytterligare lätt press på sidan, bär alldeles för mycket frukt, och är det nånting man inte får ge EHF så är det möjligheter att ställa om på. De är bra i flera faser. Antar att även rutinerade herrspelare kan ha kvalnerver, det är inte svårare än så. Vi gav dem fingret och då mer än skakade de hand. Skadan var skedd när de kvitterade och efter det ville de mest. Det är ingen som uppfinner hjulet idag – utan viljan tippar över det i en riktning.

Vad kommer ni behöva göra för att vända på detta?

– Kan vi minimera tekniska och släppa ner axlarna en aning och ha lite lägre svansföring, tyckte jag mig se idag att om vi får en uppställd match och hittar lite kontringar, så ska vi kunna försöka hota långt mycket mer och bättre på lördag hemma i Ekhammar. Spännande och kul ska det bli, avslutar Bäcklin.

Enköpings HF – Kungsängens SK 30-29 (12-15)

Målen,
EHF: Anton Lindblom 11, Max Österman 5, Mattias Johansson 5, Filip Tapper 3, Adam Skogäng 3, Joel Eneroth-Ädel, Max Rydstedt, Pontus Ramström.
KSK: Dan Höglund 8, Oskar Eriksson 6, Anton Selander 4, Simon Andersson 4, Joakim Van Leeuwen 2, Mathias Waltin 2, Markus Kvarnefalk, Adam Rahali, William Svensson.

Räddningar:
EHF: 15 (13) 34 %
KSK: 13 (10) 30 %

Spelarbetyg EHF:


Anton Lindblom


Joel Eneroth-Ädel//Filip Tapper


Max Österman

Utvisningar: 1x2min – 4x2min
Publik: 350

Nästa match spelas borta lördag den 13/4 kl.14:00 och en eventuell 3:e och avgörande match torsdagen den 18/4  kl.19:00 i Kungsängen.

 

Lämna ett svar