Reducerat Håbo FF föll i kvarten!

Foto: Kent Lundqvist

Fotboll: Damerna i Håbo FF kom till korta i DM kvartsfinalen.

Läget inför kvartsfinalen i Upplandscupen borta mot Östhammars SK var allt annat än optimalt för HFF.

– 7 sjuka, 6 skadade, 6 borta för studier/jobb, två ej administrativt klara och 15 tappra tjejer klara för spel. 15 av 36!!! Inte en optimal situation för en tränare att ta ut ett lag, men med den bredd vi har, den höjning av vår lägsta nivå vi gjort med hela truppen senaste året, så är det en otroligt strong insats vi gör som lag och även alla enskilda spelare. Alla tjejer levererar verkligen idag, berättar HFF-tränaren som fortsätter:

– Den fotboll vi presterar idag förtjänar nämligen mer än dagens 1-4 förlust. 2-2 vid full tid kanske ligger mycket närmare sanningen. Vi har ett avsevärt större bollinnehav och vi försvarar oss otroligt bra i nästan alla situationer.

ÖSK öppnar dock kvartsfinalen starkast. HFF har ”som sagt” gjort om en hel del ändringar i startelvan efter många avhopp.

– Det tar ett tag för oss att vänja sig vid detta och ÖSK är det lag som för matchen första 10 minuterna, men när vi arbetat oss in i matchen visar vi prov gång efter annan ett otroligt precist och vackert passningsspel. Bollen går fort och vi hittar kombinationer vi sällan sett tidigare.

HFF skapar ett antal halvchanser utan att det bränner till ordentligt. Hemmalagets i särklass bästa spelare – Elin Höglund är ständigt ett orosmoln mot lagets försvar med fin rörlighet, snabbhet, bra bollkontroll och vasst tillslag. Men utan att skapa något riktigt farligt.

Mitt under den period då HFF presenterar som bäst kommer kalldusch nr 1 i matchminut 32. Höglund kommer runt på vänsterkanten hårt uppvaktad av vår Victoria Johansson, som f.ö. gör en strålande match. Ned till kortlinjen och där sätter hon in bollen hårt på en framrusande Amanda Höglund och Tyra Westerlund i Håbokassen får plocka ut bollen ur nät.

Matchbilden är sig lik resten av första halvlek. Kalldusch nr 2 kommer i halvlekens sista minut, psykologiskt väldigt tungt. Lite otur i bollbehandlingen på mittplan och Elin Höglund kommer återigen loss på vänsterkanten. Denna gång blev det ett riktigt snyggt och precist inspel till Amanda Höglund som kliniskt placerar in 2-0.

– Första halvlek summeras med ett bollinnehav som går till Håbo, men det vinner man inga matcher på. Däremot vassa omställningar och kvalité rakt igenom i sista tredjedelen gör att vi ligger under, lite väl stort sett till matchbilden kan tyckas.

Andra halvlek är den första lik. HFF för spelet, men kanske inte med lika stort övertag då laget blir lite längre i sina lagdelar. ÖSK får fler omställningsmöjligheter då spelet öppnar upp och speciellt med de långa bollar de slår så bra.

– ÖSK pressar oss högre upp i plan vilket också gör oss lite mer stressade och vi tappar boll lite oftare. Vi har dock lite svårt att skapa de heta målchanserna då vi saknar HFF-trafik i straffområdet.

Men efter ett fint uppspel till Therese Akmar på vänsterkanten i höjd med mittlinjen. Där vänder hon snyggt bort två ÖSK:are, fintar bort den tredje med sin diagonallöpning mot mål, Thea Lenander tar sin löpning exakt som hon ska från sin högerkant in centralt i plan och blir snyggt frispelad mellan mittback och ytterback. Hon hinner först till boll mot den utrusande hemmamålvakten – Emma Landberg och kan rulla in reduceringen till 1-2. i matchminut 71.

– Vi får givetvis energi och vittring efter vår reducering och skapar lite fler chanser nu. För att öka på vår vikt framåt går vi från en 4-4-2-uppställning till 3-4-3 och det ger effekt. Vi har längre anfall och fler farliga lägen.

Det dröjer till matchminut 80 då den stora kvitteringschansen dyker upp! Stor kalabalik i offensivt straffområdet och bollen dansar fram och tillbaka många gånger någon meter framför mållinjen, men HFF får inte dit tån och till slut lyckas ÖSK rensa.

– Vi försöker trycka upp än mer och det ger naturligtvis ytor bakåt.

I minut 89 spelar, återigen, Elin Höglund huvudrollen. Hon vänder upp centralt mot vår 3-backlinje, en snabb sidledsförflyttning och ett stenhårt skott från distans som är otagbart för Tyra i HFF målet.

– Givetvis går luften ur oss i detta läge, men finns ingen anledning att backa hem. På tilläggstiden fastställs slutresultatet till 4-1 efter ytterligare en snabb omställning av ÖSK. Det finns givetvis alltid saker att förbättra, behöver fylla på högre upp i plan med fler spelare i våra anfall för att bli tyngre längst fram, få längre anfall och vaska fram fler farliga situation. Men återigen, även om förluster alltid känns sura, är jag glad och stolt över vår insats idag och hur vi kämpar! Hemresan blev inte alls så tung som jag befarade direkt efter match, avslutar HFF-tränaren.


Östhammars SK – Håbo FF 4-1 (2-0)

Målen, 1-0 (31) Amanda Öhlund, 2-0 (43) Amanda Öhlund, 2-1 (69) Thea Lenander, 3-1 (84) Elin Höglund, 4-1 (88) Elina Jansson.

Publik: 39

Varningar: 0-0

Lämna ett svar