Taktisk fullträff i seriefinalen!

Foto: Kent Lundqvist

Inhoppare gjorde hattrick – Tabellettan Fanna BK svarade för en mäktig vändning signerad Pedro Eller när tabelltvåan Värtans IK besegrades i Herrtrean 10:e omgång hemma på Fanna IP.

– Jag är sjukt stolt över killarna som verkligen visar hjärta för varandra i den här matchen, berömmer FBK-tränaren Alexander Alan.

Det startade dock illa för hemmalaget som inte alls var med när matchen startade. Passivt spel med bollen gav ett högt pressande VIK lite av julafton och tillslut kostade det 0-1 i den 9:e minuten efter ett praktfiasko i egen box av FBK.

Det fortsatte sedan att vara passivt och svagt spel av hemmalaget som dominerades av gästerna i varenda kamp på planen och det var ett smärre under att det inte var ett större underläge när domare Adli Assali blåste av för vattenpaus i värmen.

– Det var inte bra alls och vi kom fel på det. Vi ville spela med ett högre tempo för att få deras större spelare att jobba i värmen, men så blev det inte och det talade vi om i pausen.

Det blev också mycket bättre efter pausen då FBK nu fick lite tryck på VIK med ett bättre flyttande av bollen. Det skapades dock ingen riktigt het chans och lagen gick till halvtidsvila med gästerna i fortsatt ledning.

I den andra halvleken så startar FBK lika svagt som man spelade i inledningen av matchen och det är inte mycket som talar för att hemmalaget skulle kunna vända matchen i det läget. Med dryga timme spelad skulle allt vända då FBK gör ett par byten och in kommer Pedro Eller. 2 minuter senare så har han ett friläge efter en snygg framspelning av Leonardo Sciensza, men avslutet höll samma klass som matchen så här långt – uselt.

Pedro skulle ta revansch! FBK tar nu över matchen med ett betydligt snabbare spel där man flyttar bollen bra och nu har VIK stora problem att hänga med. Efter ett längt och hårt tryck mot VIK målet så kommer så äntligen kvitteringen. Det är Leonardo som slår en bra frispark och på en andraboll trycker Pedro med sin vänsterfot in 1-1 med ett välriktat avslut.

Omgående så har FBK en trippelchans att ta ledningen men gästernas målvakt – Mathias Ahlner räddar alla tre avsluten. Med 10 minuter kvar att spela så kunde inget rädda gästerna från ett baklängesmål. Thorell slr en bra boll som Leonardo förlänger till Pedro som är iskall när han chippar in 2-1.

VIK gör en sista kraftansträngning i slutskedet för att få tillstånd en kvittering och det är när i den 85:e minuten då Eric Uskali får fritt läge mitt i offensiv box, men avslutet går utanför. I stället så stänger FBK matchen med att Haris Bajramovic serverar Pedro öppet mål och då är hans hattrick ett faktum när han trycker upp 3-1 i taket.

– Det var så skönt att se att vi kunde ta tag i matchen och att vi får till den ändring vi hoppats på rent taktiskt. Vi startade matchen med mer rutin för att sedan byta in lite mer speed och köra när dem blev trötta, vilket gensvar, jublar FBK-tränaren. Nu har vi skaffat oss ett bra utgångsläge, men vi får inte sätta oss på höga hästar bara för att vi leder serien med marginal. Nu väntar två tuffa bortamatcher innan det vänder och vi spelar hemma mot Märsta innan uppehållet.

Fanna BK – Värtans IK 3-1 (0-1)

Målen, 0-1 (9) Carl Björk, 1-1 (73) Pedro Eller, 2-1 (81) Pedro Eller, 3-1 (90+1) Pedro Eller.

Varningar: 2-0
Rött kort: 0-1
Publik: 269

Spelarbetyg FBK:


Markus Thorell


Leonardo Sciensza


Pedro Eller

Lämna ett svar