Tight derby på Korsängen.

Foto: Kent Lundqvist

Herrfemman: Ett SK Elvan i poängnöd drog det längsta strået i derbyt mot obesegrade Södra Trögds IK.

Det blev som väntat ett tight och snålt derby mellan Elvan och STIK som pga. ej spelduglig plan på Lådö IP spelades på Korsängens D-plan.

Foto: Kent Lundqvist

I den första halvleken blev det ställningskrig och chansfattigt. Det var dock mest boll på gästande STIK som hade oerhört svårt att ta vara på sitt övertag.

Foto: Kent Lundqvist

Elvan spelade smart och lågt defensivt för att sedan försöka spela på kontringar i djupet, men där stötte man allt som oftast på patrull i en ramstark defensiv hos STIK.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dröja till den 25:e matchminuten innan den första heta chansen skapades och då var det hemmalaget som hotade. Det var Joakim Johansson som kom loss i djupet, men STIK-keepern Rikard Eriksson räddar och Adrian Berglund rensar returen till en resultatlös hörna.

Foto: Kent Lundqvist

STIK skapar sin första chans med knappa 40 minuter spelat då bollen studsar på spelare i boxen och landar hos en friställd Albin Persson som skjuter utanför i bra läge vilket gör att det är fortsatt 0-0 när lagen går till halvtidsvila.

Foto: Kent Lundqvist

– En ganska väntad matchbild där vi ville att STIK skulle vara bollförande och vi skulle gå på kontringar. Tycker vi har ganska bra koll på dem, menar Elvan-tränaren Per Lygnegård.

STIK-tränaren Niclas Hallgren höll med om matchbilden, men var inte alls nöjd.

– Vi har mycket boll men hittar inte rätt i den sista delen av vår offensiv. Vi behöver bli rakare och mer beslutsamma i den sista tredjedelen.

Det blir lite mer öppet i inledningen av den andra halvleken. Redan i den 48:e minuten är det nära när hemmalaget hittar en yta bakom gästernas backlinje. Det är Eric Forslund som kommer i bra läge, men avslutet går utanför.

Foto: Kent Lundqvist

Matchen öppnar sig med timmen spelad.

Efter det så blir det ställningskrig igen och vi får vänta till det är spelat dryga timmen på nästa chans. Då är det återigen hemmalaget som skapar, men Eriksson svarar för en kalasräddning i STIK målet.

Foto: Kent Lundqvist

Omgående så är det STIK som skapar en jättechans. En friställd Emil Lundgren mitt i boxen avslutar, men hemmalagets-keeper Jonas Pürkner lyckas med en konsträddning få bollen över ribban till en resultatlös hörna.

Foto: Kent Lundqvist

Fyra minuter senare är det nära att ringen igen. Nu är det gästernas William Jernberg som får iväg en kanon från distans som klockrent i överliggaren och ut igen.

Foto: Kent Lundqvist

Spelet vänder och hemmalaget får en högerhörna och på en andraboll lyckas Sebastian Frisén med en volley göra 1-0 för Elvan.

Foto: Kent Lundqvist

Nu väntar vi på en forcering av STIK som också går ned på en 3-backslinje med 10 minuter kvar för att försöka etablera tryck. Visst det blir ett visst tryck, men Elvan står upp, håller undan och tar sin första seger och sina första poäng för säsongen.

Foto: Kent Lundqvist

– Otroligt skönt att vinna och över STIK som vi inte vunnit över på hur länge som helst. Det var en pina och plågsamt sista delen av matchen, men skönt att vi kan hålla undan. Det är defensiven som fäller avgörandet och jag hoppas verkligen att det här var ett välbehövligt trendbrott. En riktig lagseger, säger Elvan-tränaren efter slutsignalen.

– Trist, kan jag tycka. Det kunde förvisso sluttat hur som helst i den här matchen. Vi borde tagit vara på vårt bollinnehav bättre och det avgör den här matchen, menar STIK-tränaren

SK Elvan – Södra Trögds IK 1-0 (0-0)

Mål, 1-0 (75) Sebastian Frisén.

Spelarbetyg:


Karl-Filip Thorsell SKE


Johan Slättman SKE/Sebastian Pettersson STIK


Emanuel Granholm STIK

Varningar:

Lämna ett svar